ИК Марица и Хермес Медиа събраха в 20 пана промяната,

...
 ИК Марица и Хермес Медиа събраха в 20 пана промяната,
Коментари Харесай

Димитър Иванов, кмет на община Марица: Мечтата ми е да съб...

 ИК „ Марица " и " Хермес Медиа " събраха в 20 пана смяната, която хилядолетният град претърпява като част от свободната демократична общественост в десетата, юбилейна галерия от акцията " Пловдив през годините " - „ 15 години в Европейския съюз. Промяната ”. 

Ако има град в страната, който може справедливо да носи купата " европейското лице на България ", това сигурно е Пловдив. Той е измежду най-старите живи градове на континента, уникален със своя дух и архитектура. В Пловдив от дълго време е реализиран смален вид на европейската приемливост, в който всяка обособена общественост съхранява и надгражда своята еднаквост. Пловдив обаче е и бързо разрастващ се град. А благодарение на европейските ни сътрудници след влизането на България в Европейски Съюз през 2007 година смяната включи на нова, доста по-висока  скорост.    

Експозицията, която е ситуирана на Римския стадион, ще може да бъде прегледана до 4 декември.

 

- Г-н Иванов, по какъв начин средствата от Европейския съюз, извоювани с планове и по стратегии, трансформираха образа на община „ Марица “?

- Няма отворена европейска или национална стратегия, по която Община „ Марица “ да е позволен бенефициент и да не сме основали, осъществили и отчели план. През миналите 11 години напъните ни бяха ориентирани към кандидатстване в разнообразни посоки по стратегиите, като фокусът бе ориентиран към създаване на образа на жива и процъфтяваща община. Поставихме си високи цели и цели, успяхме да притеглим много средства за благоустрояването на обитаемоте места в общината. 

Винаги съм казвал, че децата са преди всичко в нашата община, и по тази причина програмата ми на ръководство в тригодишния мандат е ориентирана точно към тях. За нас е горделивост, че успяхме да построим 9 чисто нови детски градини. По план на МРРБ  реализирахме реновирането и санирането на забавачките в Труд, Рогош, Калековец, както и учебните заведения в Труд, Бенковски и Калековец - общо на стойност над 3 млн. лева, като планът беше осъществен без финансова промяна.  В момента работим за построяването на следващата детска градина - в Бенковски. Проектът ни е подготвен, търсим финансиране.

Съвместно с Министерство на енергетиката и с европейски средства обновихме учебното заведение в с. Граф Игнатиево, защото се явява средищно за Съединение и Граф Игнатиево. Базата беше прекомерно дребна и по тази причина по разнообразни европейски стратегии, взаимно с учебното заведение, направихме нови класни стаи. През фонд " Земеделие " пък изградихме и физкултурен салон, който приключваме сега.

В доста от учебните заведения, отново по разнообразни европейски стратегии, осигурихме стадиони в учебните дворове - Строево, Бенковски, Граф Игнатиево, Царацово, Скутаре, Войводиново. Един от най-значимите планове е създаване на междинното особено учебно заведение в с. Маноле и спортна зала към него. Това беше и първата спортна зала, която направихме на територията на община „ Марица “ с прелестен двор и площадки, както и продължаваме да влагаме в тази посока. Опазването на здравето и живота на жителите на общината също е измежду целите ни. Затова в две от нашите учебни заведения - Калековец и Маноле, направихме площадки за образование на учениците по сигурност на придвижването. 

Полагаме грижи и за духовното израстване и запазване на културното завещание, като в тази посока реализирахме взаимни планове с читалища. Подновени бяха самодейните сформира. Там, където липсваха, изградихме читалища за нашите самодейци и поданици.

Във втория мандат успяхме, взаимно с Министерството на културата по Норвежката стратегия, да изградим туристическа карта и първия културно-информационен център " Малтепе " на стойност към 2 млн. лв.. Той е горделивост за нас, тъй като годишно през работилниците му с грънчарство и тъкачество минават 5 хиляди деца от цяла България.

Това са единствено една дребна част от извоюваните и изпълнени планове от Общината.

- Много от селата ви към този момент могат да се похвалят с канализация и пречиствателни станции. Как постигнахте това?

-  Използвахме всички вероятни източници за финансиране - лични, държавни, само че най-много европейско финансиране по оперативните стратегии, както през Министерство на регионалното развитие, по този начин и през Министерство на земеделието по Програмата за развиване на селските региони. 

В началото на първия ми мандат успяхме през Държавен фонд " Земеделие " да изградим основния колектор и пречиствателна станция в с. Бенковски и в с. Трилистник. И тук е моментът да отбележа, че се гордеем с контрола и качеството на осъществяване на плана в село Трилистник, тъй като на 3 септември, когато беше бедственото състояние, се видя по какъв начин при едно наводняване канализацията играе огромна роля за отводняването. Благодарение на нея за по-малко от 2 дни отводнихме съвсем цялото село. Следващият план, който финализирахме, бе основният колектор на с. Калековец по Брезовско шосе на стойност 1,8 млн. лева Това стана през стратегия ПУДООС. А плана за с. Граф Игнатиево реализирахме през Програма за развиване на селските региони и беше класиран преди всичко в конкуренция с 230 общини. Това се случи с помощта на моя екип и на проектантите, тъй като бяхме заложили построяването на пречиствателна станция за питейна вода, която се оказа и първата в Пловдивска област.  Селото беше с неприятно качество на водата и в годините там са правени няколко сондажа, само че качеството не се е подобрявало. Сега обаче сме спокойни, че жителите му пият една от най-чистите води в общината. Изградената пречиствателна станция е едно съвременно оборудване, направено по всички условия, като паралелно с това успяхме да асфалтираме и значима пътна артерия, която е дълга близо километър.

- Заговори се, че Община " Марица " ще строи нова административна постройка?

 - Ще пристъпим към създаване на нова постройка, защото тази е извънредно незадоволителна, а желая хората от екипа ми да работят умерено. Все още го обмисляме, имаме подготвен абстрактен план. Мечтата ми е да направя една огромна административна постройка. Модел на постройка, който съм виждал в други европейски страни. Идеята ми е всички районни, държавни структури, които обслужват обитаемоте места на общината, като Общинска работа по земеделие " Марица ", Здравно обезпечаване, Дирекция обществено подкрепяне " Марица ", Районното ръководство, Общината, да бъдат разположени на едно място. Да има на място банка и огромен паркинг. На бул. „ Марица “ в Пловдив, където се намира сега администрацията, над 100 чиновници употребяват общо 6 платени паркоместа. Освен това дневно обслужваме сред 150 и 200 жители. За да си свършат работата при нас, преди този момент те обикалят целия квартал и няма къде да си оставят колите.

- Как успявате да задържите чиновниците в Общината, в случай че в частния бизнес биха вземали повече?

- Все по-трудно се намират специалисти с опит и знания. Половината от администрацията ми бяха младежи с нужния ценз, само че нямаха опита. Сега към този момент имат и опита, това се дължи на проявената последователност от специалистите - тези с опит предават знанията на по-младите. Към сегашния миг те получават като възнаграждение това, което е делегирано от страната, само че не укривам, че давам най-високите заплати на администрацията, с цел да мога да задържа тези хора, тъй като те са експерти и това е в услуга на хората.

- Продължава ли наклонността на придвижване на поданици от градовете към селата на общината?

- Да, точно поради това сменихме предназначението на много общински терени и разширихме територията на доста села, като Царацово, Костиево, Войсил, Рогош, Войводиново и Динк. Почти няма обитаемо място, в което да не сме го създали. Една част от тези терени предоставихме като отстъпено право на градеж на извънредно нуждаещи се, а другата част се закупиха от локални поданици на селото или от хора, пристигнали от разнообразни елементи на страната.  

- Все по-упорито се приказва за потребността от присъединението на двете общини " Марица " и " Родопи " към Пловдив. Вие какво мислите по въпроса, ще завоюват ли от това жителите на вашата община?

- Според мен това е несериозно от страна на Пловдив. Градът има толкоз доста проблеми и продължава да си ги основава, като презастрояването с недомислени планове във връзка с новото строителство. Ако се направи референдум, уверен съм, че 80% от жителите ще гласоподават да се резервира целостта и единството на община „ Марица “. Градът си има задоволително проблеми и приобщавайки двете общини, ще си сътвори още, а това ще е в ущърб на всички.     

- В обстановка на икономическа рецесия продължава ли инвеститорският интерес?

-  Фактът, че единствено за предходната година сме издали 480 позволения за градеж, за реорганизация, за възстановяване на бизнес средата, демонстрира, че бизнесът има интерес да бъде в община „ Марица “. Това се дължи освен на стратегическото ни разположение. Получавам доста благодарствени писма, което значи, че е основано доверие от страна на бизнеса към нас. Знаете за ниската данъчна ставка, която имаме във връзка с транспортните средства, и други данъци. Когато вдигаш налозите, би трябвало и да може да предлагаш. А на  мен ми е извънредно неловко, че изведнъж не можем да решим казуса с пътната инфраструктура. След като завършихме съвсем на 90 % инфраструктурата във връзка с сградния фонд във всяко едно село, в този момент работим в посока пътната инфраструктура, и то най-много по вътрешната мрежа.

За 11 години положихме над 60 км нов асфалт по разнообразни стратегии или със лични средства, като най-вече е пътната настилка, положена през този мандат. Но на фона на 450 км вътрешна пътна мрежа това наподобява незадоволително. Много бих желал да асфалтираме всички стратегически улици едновременно, само че знаете какъв брой е скъпо. Освен това при ремонтите оглеждаме там, където имаме опция, взаимно с ВиК, с цел да изградим и подземната инфраструктура - водопроводи, отводнителни колектори, и да не се постанова по-късно този нов асфалт да се разрушава. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР